XÚC GIÁC “Ngôn Ngữ Xây Dựng Thương Hiệu Toàn cầu”

brandsense-fb-main

 

Một nhãn hiệu để trở thành một thương hiệu toàn cầu luôn bị giới hạn bởi sự khác biệt trong văn hóa và ngôn ngữ. Thế nhưng, các khách hàng trên toàn thế giới đã nhận ra một số đặc điểm chung của các thương hiệu toàn cầu, đó là: tên thương hiệu, cảm giác về sản phẩm khi tiếp xúc, mùi và vị. Một câu hỏi được đặt ra cho những người làm thương hiệu là làm sao phát huy những khả năng sẵn có của sản phẩm để thuyết phục thị trường toàn cầu về sản phẩm của họ?

 


Marieke de Mooji – tác giả cuốn sách Global Marketing and Advertising: “Chúng ta không thể chọn một ngôn ngữ duy nhất để phục vụ cho thị trường toàn cầu” (Sage, 2005). Bởi vì ngôn ngữ chính thống có nguồn gốc tự nhiên và sự thiếu vắng bất kỳ một ngôn ngữ thông dụng nào cũng hạn chế sự phát triển của thương hiệu toàn cầu. Tuy nhiên, khả năng tạo ra những giác quan cơ bản như: xúc giác, vị giác và khứu giác đã tạo nên một mối liên kết giữa người tiêu dùng và nhãn hiệu ở một mức văn hóa-nhánh, trong đó, xúc giác đóng vai trò quan trọng để trở thành ngôn ngữ chung cho thương hiệu toàn cầu.

 

Ý tưởng có vẻ như rất hấp dẫn. Ashley Montagu, nhà nhân chủng – xã hội học đã xem xúc giác như là một dạng ngôn ngữ, ngôn ngữ mà người ta có thể học được trước khi biết đọc biết viết. Montagu cho rằng, với vốn từ vựng cực kỳ phong phú, xúc giác là một ngôn ngữ có khả năng chuyển tải những điều mà ngôn ngữ bình thường không thể diễn đạt được, bởi vì ngôn ngữ xúc giác hoàn toàn mang tính chất tự nhiên và không thể chen vào đó một thủ đoạn nào cả.

 

Xúc giác có lẽ được tích lũy từ một văn hóa-nhánh của mức độ nhận thức về sự lạnh, độ mềm, xơ… Có thể lấy chai Coca-Cola làm với dòng chữ uốn lượn xung quanh cổ chai làm ví dụ. Chai Coca được thiết kế cách đây gần 100 năm để đáp ứng được yêu cầu của người Mỹ về các loại chai đựng nước ngọt: đó là có thể nhận diện khi chạm vào, ngay cả khi để trong tối. Chai Coke không bị rối với hàng đống chữ và khung màu sắc được áp dụng giống nhau trên toàn thế giới. Yếu tố này đã chuyển tải đến nhiều nền văn hóa khác nhau cùng một cảm giác thật dễ chịu, thông qua nhiều yếu tố kết hợp và gợi nên cùng một hình ảnh từ nền văn hóa này qua nền văn hóa khác (chẳng hạn như chiêc váy phồng hay hạt coca).

evolucao-garrafa-coca-cola-1

Carl Jung – bác sĩ tâm lý học người Thụy Sĩ tin rằng: con người có thể được phân loại dựa vào cách mà họ nhận thức sự vật và đánh giá sự vật đó như thế nào, nhận thức có thể là nhận biết hoặc không nhận biết nếu sự đánh giá thiên về cảm giác hay suy nghĩ. Đặc điểm nhận thức và đánh giá theo sự phân loại của Jung thì đều có lợi thế từ các nhánh văn hóa và trong đó tồn tại những cảm giác được mong đợi trở thành những ứng dụng toàn cầu có thể thực hiện được.

 

Kinh nghiệm về sự kiện chai Coke cũng thế, xúc giác dường như bị bỏ quên trong chiến lược marketing. Vào năm 1994, nhà chiến lược thương hiệu Paul Southgate đã viết rằng: “Bạn rất ít có cơ hội để có thể nhận biết về cảm giác của xúc giác. Người ta có thể kể lại khá chính xác hầu hết những gì họ thấy trong suốt một khoảng thời gian trong một ngày, hay những gì họ nghe thấy trong ngày. Nhưng về những gì họ đã chạm vào thì sao? Chỉ khi nào đó là một sự trải nghiệm rất thường xuyên… khiến chúng ta có thể nhận biết cảm giác của xúc giác” (Total Branding by Design, Kogan Page, 1994).

3brand_sense

Southgate cũng bình luận rằng, cảm giác sờ vào một vật là một biên giới bất định của tiếp thị. Ông cũng chỉ ra rằng, bao bì trong tương lai phải đi theo chiều hướng hấp dẫn xúc giác của con người. Nhưng một thập niên sau, Richard Gerstman – chủ tịch danh dự của Interbrand US, đồng tác giả của cuốn The Visionary Package (Palgrave, 2005), đã tiếp tục tìm ra những ví dụ về bao bì làm thỏa mãn xúc giác của khách hàng ở mức độ nhận biết được. Gerstman khẳng định: “Ý tưởng của ông ấy (Southgate) là đúng và cần được phổ biến cho các nhà thiết kế, ngoại trừ ngành mỹ phẩm và sẵn sàng đầu tư tiền bạc để có được một cấu trúc độc nhất”.

 

Bao bì của các loại mỹ phẩm – đặc biệt là nước hoa – luôn luôn cố gắng tạo ra sự hấp dẫn xúc giác cho người tiêu dùng. Các kiểu dáng chai hiện đại có đủ hình dáng và kích cỡ, nhưng dường như theo phong cách cổ điển vì luôn được chứa trong chai thủy tinh. Một kiểu chai thủy tinh được chạm khắc tinh xảo và thanh lịch đem đến cho khách hàng cảm giác sang trọng và “không đụng hàng” với nhiều loại vật liệu hiện đại khác, cho dù vật liệu càng hiện đại càng có thể tạo ra nhiều kiểu dáng và hoa văn hơn. Thủy tinh đem lại cảm giác tinh tế về một khả năng hòa quyện tuyệt vời giữa tinh thần của con người và chất lượng tuyệt vời, và vì thế vật liệu làm chai đã thay đổi rất ít trong suốt quá trình phát triển của ngành công nghệ sản xuất nước hoa.

 

Chúng ta hãy xem nước hoa Nina Ricci’s L’Air du Temps. Đây là loại nước hoa được giới thiệu lần đầu tiên vào năm 1948 với kiểu dáng chai pha lê có nút đóng bằng thủy tinh hình con vẹt màu xanh. Gerstman đã cho rằng, đây là một yếu tố xúc giác có khả năng đem lại cho nó tức thì một cảm giác loại nước hoa này có chất lượng cao. Kiểu dáng chai thanh lịch đảm bảo cho người mua – cho dù đó là một người vụng về và có rất ít kinh nghiệm về nước hoa – cảm thấy rằng đó là loại nước hoa tốt nhất. Người ra sẽ tự hỏi, làm sao có thể để một loại nước hoa hạng hai vào một chiếc chai đẹp như thế được? Quyết định mua loại nước hoa có thể được hình thành ngay tức thì, dựa trên sự cân nhắc và phân tích kiểu dáng bên ngoài của loại nước hoa. Đây là một ví dụ phản hồi về nhận thức xúc giác luôn đi trước sự xem xét đánh giá.

800_visusadt

 

Ngược lại, bề mặt chai nước hoa Euphoria của Calvin Klein’s được thế kế để thỏa mãn cảm giác nhiều hơn. Với thiết kế đi trước thời đại đem lại cho chai có cảm giác như được làm bằng kim loại, nhưng khi chạm vào thì cảm giác chắc chắn nó là thủy tinh (đó là một ví dụ về nhận thức rõ ràng và theo sau nó mới là một đánh giá cảm giác). Khác với trường hợp L’Air du Temps, ai mua Euphoria luôn có một quyết định thận trọng.

 

1028_Calvin_Klein_main_banner_euphoria_1109220

 

Cố gắng tạo ra sự gợi cảm trong mùi hương thật tuyệt, nên vì thế thật chẳng đáng ngạc nhiên khi biết được rằng, hầu hết nước hoa được bán trong cửa hàng và rất khó bán được qua mạng. Marc Rosen, một nhà thiết kế mẫu nước hoa ở New York phát biểu rằng: “Người ta hầu hết không mua nước hoa qua mạng. Rất hiếm thấy trường hợp đó, dường như không có.” Khách hàng cũng chẳng mua đồ dùng vệ sinh qua mạng.

 

Không giống như bao bì của các loại nước hoa, bao bì của các loại đồ dùng vệ sinh lại nghiêng về xu hướng không nhận biết. Chúng thường không chú trọng nhiều đến việc đem lại sự chú ý có chủ ý khi chạm vào, trừ phi đó là một loại hàng hóa cần hấp dẫn thôi thúc làm một công việc nào đấy, chẳng hạn như là một thiết kế mới để phân phối một loại kem cạo râu. Nhưng sự gợi ý về xúc giác vẫn có, ngay cả khi người ta chỉ cảm nhận được khi họ đã bỏ món hàng đó vào trong giỏ khi đi mua sắm.

 

Sự gợi ý này cũng giống như tiềm thức, nó có liên hệ chặt chẽ với những loại vật liệu thường được sử dụng cho đồ dùng vệ sinh. Không chỉ là bao bì thủy tinh, chúng có thể sử dụng những thuộc tính tương tự của các loại vật liệu hiện đại. Theo Gerstman thì, “Đồ dùng vệ sinh có khi sử dụng những vật liệu thật quyến rũ, chẳng hạn như bao bì có một lớp nhôm phía trong, mờ và bên ngoài tráng lớp nhựa bóng. Nhiều loại thiết kế cho vừa tay cầm. Cũng có loại thiết kế hoa văn và đem đúc thành các loại chai polypropylen và poly-styren (một trong các loại nhựa), vì thế giúp cho chúng “gợi cảm hơn”.

 

Còn Giáo sư Daniel Goodwin – giảng viên bộ môn khoa học bao bì tại Viện Công nghệ Rochester thì cho rằng, đó là một loại cảm giác kèm theo và có khi còn đạt được sự kết hợp với công nghệ nhựa hiện đại. Ông cũng cho rằng, chỉ cần thêm vào một hạt có hương thơm và có màu vào bản phim nhựa thì sẽ giúp cho nhà sản xuất xà bông tắm tạo nên những cảm giác xúc giác rất có giá trị. “Bạn có thể cảm nhận độ trơn của thanh xà bông ngay khi cầm vào bao bì của nó, bởi ưu điểm của loại vật liệu này là một lớp nước bóng và hạt nhựa có màu và mùi thơm. Nhìn vào là bạn có cảm giác nó trơn, ngay khi bạn chưa từng chạm vào thanh xà bông bao giờ”.

 

Hầu hết các loại bao bì đồ dùng vệ sinh tại Mỹ đều có đặc điểm mềm, cảm giác êm ái để có thể đánh thức những xúc cảm thụ động, hoặc bén, sắc cạnh để đánh thức những suy nghĩ. Xu hướng trước đây nhận được phản hồi gần giống như cảm giác đang yêu (là một nhận thức không nhận biết, đánh giá cảm tính) hoặc cảm giác yêu mến (một nhận thức có nhận biết, đánh giá cảm tính). Những suy nghĩ thụ động, hay nói cách khác là có xu hướng không trực tiếp (nhận thức không nhận biết, đánh giá lý tính) hơn là xu hướng phân tích (nhận thức có nhận biết, đánh giá lý tính).

 

Và thật thú vị, bao bì cũng cố gắng phân loại theo giới tính, chẳng hạn như theo hình dạng có tính nam hoặc nữ. Bao bì mềm mại được xem là nữ, bao bì góc cạnh được xem là nam. Nhưng dường như những đặc điểm này đang gặp phải rủi ro ngăn cách giới hạn văn hóa. Ngược lại, 4 cách phân loại theo đánh giá nhận thức của Jungian lại có nhiều ứng dụng có các nền văn hóa khác nhau hơn.

 

 

Thế nhưng xúc giác có thực sự là một ngôn ngữ toàn cầu? Martin Lindstrom, tác giả cuốn Brand Sense (Ấn phẩm tự do, 2005) cũng tỏ ra nghi ngờ: “Không nghi ngờ gì nữa việc chọn trong 5 giác quan cơ bản để thể hiện một ngôn ngữ toàn cầu. Thế nhưng mọi người trên thế giới có hàng ngàn hàng vạn cách để phải hồi đến các giác quan có liên quan đến vấn đề văn hóa. Chúng ta có thể nói về một ngôn ngữ toàn cầu – nhưng đó là một loại ngôn ngữ chỉ có vài từ mà thôi. Để xúc giác có thể trở thành một ngôn ngữ thương hiệu toàn cầu, nó cần thể hiện rằng nó có khả năng đó”.

 

Nguồn: Diệu Linh –LANTABRAND

318 thoughts on “XÚC GIÁC “Ngôn Ngữ Xây Dựng Thương Hiệu Toàn cầu”

 1. Great work! That is the kind of information that are meant to be shared around the net.

  Disgrace on the search engines for not positioning this
  put up higher! Come on over and talk over with my site .

  Thank you =)

 2. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog.
  You have some really good articles and I think I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load
  off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Many thanks!

 3. I’ll immediately grab your rss as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly let me recognise in order that
  I could subscribe. Thanks.

 4. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a
  blog that’s both equally educative and engaging, and without a doubt,
  you have hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough men and women are speaking
  intelligently about. I’m very happy that I stumbled
  across this during my search for something concerning
  this.

 5. I feel that is one of the so much significant information for
  me. And i am satisfied studying your article.
  But should remark on few common issues, The web site taste
  is wonderful, the articles is really excellent :
  D. Excellent task, cheers

 6. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and
  I was curious about your situation; we have developed some nice practices and
  we are looking to exchange strategies with others, be sure to shoot
  me an e-mail if interested.

 7. Hey there! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this
  write-up to him. Fairly certain he will have a good read.
  Thanks for sharing!

 8. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I will
  come back yet again since I saved as a favorite it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 9. Hi there, I ddiscovered your blog by means of Google while looking for a comparable subject,
  yoiur website got here up, it appears good. I’ve bookmarled it in my
  goole bookmarks.
  Hello there, simply become aware of your webpog through Google,
  and found that it’s really informative. I’m gong to watchh out for brussels.
  I will be grateful in ase you proceed this in future. Numerous other folks will probably be benefited oout off
  your writing. Cheers!

  Here is my homepage stickers

 10. I just want to mention I am just beginner to blogging and site-building and seriously enjoyed your blog. Very likely I’m planning to bookmark your site . You actually come with exceptional writings. Bless you for sharing your blog.

 11. I just want to tell you that I’m very new to blogs and actually loved your blog site. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely have amazing articles and reviews. Kudos for sharing your blog.

 12. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and web and this is really irritating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 13. You actually make it seem really easy together with your presentation but I in finding this topic to be really something that I feel I’d by no means understand. It kind of feels too complex and extremely huge for me. I’m taking a look ahead in your subsequent publish, I¡¦ll attempt to get the grasp of it!

 14. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

 15. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 16. Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 17. Primero nos pedirá que digamos el nombre del contacto y, una vez reconocido,
  podremos dictar el mensaje, el cual se mandará inmediatamente.

 18. Thank you for some other informative website. Where else may I
  am getting that type of information written in such a perfect
  manner? I have a mission that I’m simply now running on, and I
  have been at the look out for such information.

  Check out my web-site – home remodeling seattle (blog.helpkit.ru)

 19. Waу cool! Sоme extremely valid poіnts! I apрreciate
  you writing this post pluѕ the rest oof tthe sitte iis νery
  gooɗ.

  Also visit my homepɑɡe … Robbie

 20. great points altogether, you just gained a new reader. What could you suggest in regards to your publish
  that you just made some days in the past? Any
  sure?

 21. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 25
  foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 22. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m
  trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 23. Hi I am so excited I found your website, I really found
  you by accident, while I was browsing on Bing for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked
  it and also added in your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome job.

 24. They might not have the largest markup, but they
  don’t need to markup their product too much, because they deal in quantity.

  You can immediately ross out start up companies on your list, especially if you do
  not have any idsea about whho the people behind
  the company are. If you have one of these you can get a
  very cheap deal and get the stamps in the low price.

  My web-site: obral baju murah

 25. I don’t even understand how I finished up right here, but I thought this submit
  used to be good. I don’t understand who you are however definitely you’re going to a famous blogger if you are not already.
  Cheers!

 26. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little homework on this.
  And he in fact ordered me lunch due to the fact that I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending some time to discuss this issue here on your web page.

 27. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before
  but after browsing through some of the articles I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m certainly pleased I found it and
  I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 28. It’s remarkable to visit this web page and reading the views
  of all colleagues concerning this article, while I am also keen of
  getting familiarity.

 29. Elle-même répondant quasi-instantanément aux demandes
  formulées par l’entité vivant sur le plan terrestre.

 30. Wow, this piece of writing is pleasant, my younger sister is analyzing these things, so I am going to
  convey her.

 31. I think that is one of the mostt significant information for me.
  Annd i’m happy reading your article. However want to observation on feww common things,
  The web site style is great, the articles iis truly nice :
  D. Good task, cheers

 32. My brother recommended I would possibly lioke thbis web site.

  He was totally right. This publish truly made my day.

  You cann’t believe simply how much time I had
  spent for this information! Thanks!

 33. Hi there I am sso glad I found your blog page, I really
  found you by mistake, while I was searcching on Askjeeve for
  something else, Nonetheless I am here now aand would just like to say thank
  you for a incredible post and a all round exciting blog (I also love tthe theme/design), I don’t have time to look over it alll at the
  minute but I have bookmarked it andd also added your RSS feeds, so when I have time I will bee
  back to reazd a great deal more, Please do keep up the fantastic work.

  Look at my website … clothes style

 34. I like what you guys are up too. Such smart work and
  reporting! Carry on the excellent works guys I have
  incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site
  :).

  my weblog … remodeling tips

 35. Some can charge you additional fees before the transaction but they should be refunded once thhe transactions have been made.
  However, the ductility and other properties of the silver remain. The bank then hires a real
  estate agent to sell the property ffor them.

  Also visit my web blog … Supplier Baju Muslim Pesta Model Terbaru (Loyd)

 36. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple
  to do to access. I recently found what I hoped for
  before you know it in the least. Quite unusual.
  Is likely to appreciate it for those who add forums or anything,
  website theme . A tones way for your customer to communicate.
  Excellent task..

  Here is my blog post … house worth (Kermit)

 37. When I originaly commented I clicked thhe “Notify me when new comments are added” checkbox andd
  now each time a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any wayy you can remove people from that service?
  Many thanks!

 38. This goes a long way in developing CRM and loyalty management as truly competitive tools and helps
  you to harness the full potential of the cconcept of customer lifeime value.
  Mostly online wholesale shoes store do not guarantwe or have a return policy thaat favors buyers.

  For example some logo’s have fades and complicated pafterns which are
  impossible to embroider on such a small space.

  Have a look at my web page; produsen baju anak murah

 39. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

 40. It’s actually a great and helpful piece of information. I am glad that you just shared this helpful info with
  us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 41. Thanks, I have just been searching for info approximately this topic for a
  while and yours is the greatest I’ve found out so far. But, what concerning the
  conclusion? Are you sure about the source?

 42. I was very pleased to find this page. I wanted to thank you for ones time just for this wonderful read!!
  I definitely enjoyed every bit of it and i also have you book-marked to see new information on your web site.

 43. Appreciating the time and enbergy you put into your blog andd detailed informaztion you offer.
  It’s nice to come across a blog very once in a while that isn’t the same out of date rrhashed information. Excellent read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 44. Thanks, I have recently been searching for info approximately this topic for a while and yours is the greatest I have found
  out till now. However, what in regards to the bottom line?
  Are you positive concerning the source?

 45. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this!

  Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

 46. Good ?I should definitely pronounce, impressed with your site.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related
  information ended up being truly easy to do
  to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme .
  a tones way for your client to communicate.
  Excellent task.

 47. hi!,I like your writing very so much! proportion we be in contact more about your article on AOL?
  I require an expert in this house to resolve my problem.
  Maybe that is you! Looking ahead to peer you.

 48. I take pleasure in, cause I discovered exactly what I used to be having a look for.
  You have ended my four day lengthy hunt!
  God Bless you man. Have a nice day. Bye

 49. I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this site.
  Thank you, I will try and check back more often. How frequently you
  update your website?

 50. I was just searching for this information for some time.
  After six hours of continuous Googling, finally I got it in your website.
  I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative
  websites in top of the list. Normally the top sites are full of garbage.

  Look into my blog – home improvement skills (http://bottompics.dir.smato.de/)

 51. Simply wanna input that you have a very nice internet site , I enjoy the
  layout it really stands out.

  My webpage; installing energy – Zita,

 52. When someone writes an piece of writing he/she maintains the thought of a user in his/her brain that how
  a user can know it. So that’s why this paragraph is amazing.
  Thanks!

 53. I was studying some of your posts on this internet site and I think this internet site
  is rattling instructive! Keep on posting .

  Also visit my web-site – country design (jevlogin.ru)

 54. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as
  no one else know such detailed about my difficulty. You’re amazing!

  Thanks!

  my web blog :: phen375 yahoo answers [Leesa]

 55. Kardashian and Northwest created an end in Ohio for that Layout Through the
  application, Kim gives much more, and curated and original content, online encounters, live streaming, access to traditional activities, lessons.

  My web-site – phen375 in south africa, Clarita,

 56. I hardly create responses, however I glanced through some remarks on this page
  XÚC GIÁC “Ngôn Ngữ Xây Dựng Thương Hiệu Toàn cầu”.
  I actually do have 2 questions for you if it’s okay. Could it be just me or do some of the comments appear like they are written by brain dead people?
  😛 And, if you are posting at other sites, I would like to keep up with you.

  Could you make a list of every one of all your social community sites like your linkedin profile,
  Facebook page or twitter feed?

 57. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit,
  but other than that, this is great blog. An excellent read.
  I’ll certainly be back.

 58. It’s truly very complicated in this active life to listen news on Television, so I simply
  use internet for that reason, and get the newest news.

 59. Hey excellent blog! Does running a blog like this require a massive amount work?
  I’ve very little knowledge of computer programming but I was
  hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.

  I understand this is off topic nevertheless I simply had to ask.

  Thank you!

 60. This is actually the reason why small business marketing online is becoming very rampant.

  Thinking about expanding your products and services.
  You may find that the listing iss just not worthwhile any more
  and it cluld be time to dump the listing. Social Media Marketing:
  Currently, this is the bewst tool for small business marketjng in terms of creating
  online visibility.

  Here is my page – Peluang Bisnis Online 2016

 61. Se pueden ajustar todos los parámetros fotográficos de la cámara y los
  controles están siempre presentes sin necesidad de entrar en menús: compensación de la
  exposición (EV), ISO, modo de medición de luz,
  modo de enfoque, cómputo de blancos y modo de programa.

 62. Ӏ аm not sure where yoս are gettіng yoսr information,
  Ьut ɡreat topic. I needs to spend some tіme
  learning muсɦ more or understanding more. Thɑnks for wonderful іnformation ӏ
  was loοking foг thius infοrmation for my mission.

  Ӊere iѕ my blog post – farming mods

 63. I believe everything posted was very logical. But,
  think on this, suppose you added a little information? I am not suggesting your content isn’t solid., however what if you added a headline to maybe get people’s
  attention? I mean XÚC GIÁC “Ngôn Ngữ Xây Dựng Thương Hiệu Toàn cầu”
  is a little vanilla. You ought to peek at Yahoo’s home page
  and see how they create news titles to grab viewers interested.
  You might try adding a video or a related pic or two to get
  people interested about everything’ve written. Just my opinion, it would make your
  posts a little bit more interesting.

 64. That is very interesting, You are an excessively skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to in quest of more of
  your fantastic post. Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 65. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday.

  It will always be interesting to read articles from other authors and use
  something from other web sites.

 66. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of
  it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any ways to help stop content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 67. I know this web page gives quality depending articles or reviews and other data, is
  there any other site which offers these kinds of things in quality?

 68. Thank you for every other informative website.
  The place else may I am getting that type of information written in such a perfect manner?
  I have a undertaking that I am just now operating on, and I’ve been at
  the glance out for such information.

 69. Everything posted made a great deal of sense.
  But, what about this? suppose you were to write a awesome headline?
  I ain’t suggesting your information isn’t solid., however suppose you added a title that
  grabbed people’s attention? I mean XÚC GIÁC “Ngôn Ngữ Xây Dựng Thương Hiệu
  Toàn cầu” is a little boring. You could peek at Yahoo’s front page and watch how they create post titles to
  get viewers to click. You might add a video or a related picture or two to get
  readers excited about everything’ve got to say.

  In my opinion, it could bring your blog a little bit more interesting.

 70. I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever work and exposure!
  Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 71. Platform feeders, where the birdseed is merely determined on a large screen, work very well.

  I would like to thank Landstrom’s for assistance in providing background information. They eat,
  they squabble collectively after which they eat some more.

 72. I have learn several just right stuff here. Definitely value
  bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you put to create this sort of magnificent informative
  website.

 73. A person essentially assist to make seriously
  articles I would state. This is the first time I frequented your
  web page and thus far? I surprised with the analysis you made to create this particular post
  incredible. Wonderful process!

 74. You’ve noticed I said I’m going slow down in relation to eating junk, I’m not
  going to just stop eating completely, no way. the key’s simply to nourish our bodies with what it should ensure that it stays healthy
  and balanced. Make your morning or evening jog a are
  all creatures of habit.

 75. Hi would you mind letting me know which web host you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at
  a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

 76. What’s the gap from your Google Plus page and a profile.
  In order to acquire your web site on Google for the chosen keyword, you’ll want to
  optimize your website. Google, in their efforts to make searches easier and faster has come up with the plus1buton.

 77. This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 78. Se diferencia del resto de las aplicaciones de esta lista por
  ofrecer únicamente un solo tipo de efecto: el polaroid.

 79. Have you ever thought about including a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  Nevertheless think about if you added some great photos or
  videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent
  but with images and clips, this site could definitely be
  one of the very best in its niche. Amazing blog!

 80. You have made some decent points there. I looked on the web to
  learn more about the issue and found most individuals will go along
  with your views on this site.

  Check out my blog post … Ken

 81. you’re in point of fact a just right webmaster. The website loading pace is amazing.
  It sort of feels that you’re doing any unique
  trick. Furthermore, The contents are masterwork.

  you’ve done a great activity in this subject!

 82. I believe this is one of the such a lot vital
  info for me. And i am happy studying your article.
  However want to statement on few common things, The web
  site style is perfect, the articles is truly nice : D.

  Good job, cheers

 83. It’s really a nice and useful piece of info.
  I’m glad that you simply shared this useful info with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 84. This could be the simplest method to give a dosage of
  Pedialyte, provided your cat will drink it.

  If ingested, your dogs breath will smell strongly of garlic.
  It is probably going the virus will infect all of her offspring.
  Dog guests get a Pet Welcome Pack with information and supplies and might use a Sheraton Sweet Sleeper Dog
  Bed. Then take two strands of the spun yarn and spin (ply)
  them together. calm large dog breeds If ingested, your dogs breath
  will smell strongly of garlic. It is probably going
  the virus will infect all of her offspring. Dog guests get a
  Pet Welcome Pack with information and supplies and might use a Sheraton Sweet Sleeper Dog
  Bed. Then take two strands of the spun yarn and spin (ply) them together.

 85. The key is having your heart rate up, and not having much calories in your body, which means your body decides
  of burning off the extra fat. Some would even classify it
  within the impossible range. That’s the reason why you see a lot of people overeat of junk food and never get fat or individuals who eat almost no whilst
  still being wear weight.

 86. You have inked everything “white hat” and you are finally being rewarded.
  In order to obtain your website on Google for your chosen search
  phrase, you should optimize your website. Your struggling to resolve this
  question aren’t you.

 87. Great post. I was checking continuously this blog
  and I am impressed! Extremely useful information specifically
  the last part 🙂 I care for such information a lot.
  I was seeking this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 88. My spouse and I stumbled over here coming from a different website and thought I might check things
  out. I like what I see so now i am following you. Look forward
  to looking at your web page for a second time.

 89. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never
  found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  In my opinion, if all website owners and bloggers
  made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 90. Ahaa, its pleasant conversation on the topic of this piece of
  writing at this place at this website, I have read all that, so at this time me also commenting here.

 91. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject
  but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

 92. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one
  and i was just wondering if you get a lot of spam comments?

  If so how do you protect against it, any plugin or anything
  you can advise? I get so much lately it’s driving me
  mad so any help is very much appreciated.

 93. I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for me.

  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still
  exists.

 94. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was
  wanting to know your situation; we have developed some nice
  practices and we are looking to trade solutions with other folks, be sure to shoot me an e-mail if
  interested.

 95. Hi, Neat post. There’s aan issue together with your websote in web explorer, may test this?

  IE nonetheless is the market leader and a huge component of peoople will leave
  out your excellent writing due to this problem.

  Havee a lookk at my website; porno indir

 96. It’s hard to find knowledgeable people for this subject, but
  you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 97. They do not have to select the nationality, language, such as Java, Smalltalk or
  Haskell. Even teenager could knows, how crossy road hack apk to flash a cell
  phone to control various devices at home or waiting to
  receive low bandwidth. Before you start developing a
  game of 2008. A person crossy road hack apk should be careful to download.

 98. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I to find
  It really helpful & it helped me out much. I hope to offer
  one thing again and aid others such as you helped me.

 99. I have read so many posts concerning the blogger lovers however this paragraph is actually a good paragraph,
  keep it up.

 100. I pay a quick visit day-to-day some web sites and blogs to read content, except this website presents feature based posts.

 101. This design is steller! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost
  moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how
  you presented it. Too cool!

 102. Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha
  plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 103. Great post however I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Bless you!

 104. You could definitely see your skills within the article you
  write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid
  to say how they believe. Always follow your heart.

 105. I just could not depart your web site before suggesting that I actually loved the standard information a person provide to your guests?
  Is going to be back frequently in order to check up on new posts

 106. While most humans react to allergens with sneezing and coughing,
  dogs are more more likely to develop skin problems.
  We don’t suggest to make an effort to see should it be painful or swollen by feeling from it, because you may
  also get injured yourself.

 107. Excellent website. Lots of helpful info here. I’m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious.
  And naturally, thank you to your sweat!

 108. Your style is really unique compared to other people I have read
  stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark
  this blog.

 109. I’m curious to find out what blog platform you
  are working with? I’m having some minor security issues with my latest
  site and I’d like to find something more safeguarded.
  Do you have any solutions?

 110. May I simply say what a relief to find somebody that genuinely understands what they
  are discussing over the internet. You certainly know how to
  bring an issue to light and make it important. More people really need to check this
  out and understand this side of your story. I was surprised you are not more
  popular since you definitely possess the gift.

 111. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am anxious about
  switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?

  Any help would be greatly appreciated!

 112. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject
  matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly
  the same nearly very often inside case you shield this increase.

 113. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article
  like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more
  useful than ever before.

 114. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
  add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and
  was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 115. No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she wishes to
  be available that in detail, therefore that thing is
  maintained over here.

 116. Hi there, I discovered your blog by way of Google even as looking for a related subject, your site came up, it appears good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply became aware of your blog via Google,
  and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels.
  I will be grateful if you proceed this in future.
  Lots of other folks will likely be benefited
  out of your writing. Cheers!

 117. Hi there I am so delighted I found your blog, I really found you
  by accident, while I was looking on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for
  a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to look over it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work.

 118. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 119. You’re so cool! I do not believe I’ve truly
  read through a single thing like that before.
  So nice to discover someone with original thoughts on this subject.
  Seriously.. thank you for starting this up. This site is something that is needed
  on the web, someone with a bit of originality!

 120. Howdy! This is my first visit to your blog!

  We are a collection of volunteers and starting a
  new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

 121. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your site is
  fantastic, as well as the content!

 122. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to
  return the favor?.I’m trying to find things to
  enhance my site!I assume its adequate to use some of your ideas!!

 123. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused
  .. Any recommendations? Appreciate it!

 124. Valuable info. Lucky me I found your site unintentionally, and I am surprised why this twist of fate didn’t came about earlier!

  I bookmarked it.

 125. It’s impossible to personal and use a automotive without insurance coverage and street tax
  for instance, so you need to check out how a lot these are going to cost and
  determine whether or not you need the loan increased to cover these
  extras.

 126. You can find that by looking at the website and
  seeing what kind of jobs the company has done. It may damage the charger wire therefore put the power supply
  in a solid location. Normally, it is possible to swap the hard drive by removing it
  from a small inspection cover within the laptop
  bottom.

 127. Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness in your publish is simply spectacular
  and i can think you are an expert in this subject.
  Well along with your permission allow me to clutch your feed to keep up to date with
  forthcoming post. Thanks one million and please keep up the enjoyable work.

 128. Hello there, I do think your site may be having internet browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in Internet
  Explorer, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, fantastic site!

 129. We are a group of volunteers and opening a new
  scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to
  work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

 130. My spouse and I stumbled over here coming from a
  different website and thought I might check things out.
  I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to going over your web page for a second time.

 131. Just desire to say your article is as amazing.

  The clearness in your post is simply cool and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 132. Hello! This is my first visit to your blog! We are a
  coplection of volunteers and stgarting a new project in a community
  in the same niche. Yourr blog profided us useful information to
  work on. You have done a marvellous job!

 133. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but definitely you’re going to a
  famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 134. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look complex to far introduced agreeable from
  you! However, how could we keep up a correspondence?

 135. Hey! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my
  own but I’m not sure where to begin. Do you have
  any points or suggestions? With thanks

 136. It additionally is available in fashionable designs; due to this fact, when you
  love fashionable designs this is without doubt one of the trackers to go for.

 137. Hey would you mind letting me know which web host you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different
  internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price?
  Many thanks, I appreciate it!

 138. I was recommended this blog by my cousin. I’m no longer positive whether this publish is written by means of him as nobody else understand such distinct about my trouble.

  You are wonderful! Thank you!

 139. Your dream date will be available there annd must be waiting for you.
  After you have captured the attention of other singles through
  your effective conversation techniques, it will be easier for
  you to get a date with them. Free dating websites can offer results much faster than just waiting could.

 140. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new
  apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look
  forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

 141. When I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with
  the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove
  me from that service? Kudos!

 142. You actually make it seem really easy along with your presentation but
  I find this matter to be actually one thing that I believe I’d by no means understand.
  It kind of feels too complicated and very huge for me. I’m taking a look ahead on your next put up, I’ll
  try to get the hold of it!

 143. Pingback: adobe cc crack
 144. Pingback: 我他媽的媽媽
 145. Great blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on
  everything. Would you recommend starting with a free platform like
  Wordpress or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m completely confused .. Any tips? Appreciate it!

 146. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

 147. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Cheers

 148. Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I am inspired! Extremely useful information particularly the last phase 🙂 I take care of such information much. I was looking for this particular info for a very lengthy time. Thanks and good luck.

 149. In fact when someone doesn’t understand then its up to other people that they will help, so here it happens.

 150. I like what you guys tend to be up too. This type of clever work and coverage! Keep up the good works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 151. Wonderful web site. A lot of helpful info here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thanks on your effort!

 152. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader
  entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say,
  and more than that, how you presented it. Too cool!

 153. This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me.
  Thank you!

 154. Normally I don’t learn article on blogs, but I
  would like to say that this write-up very forced me to check
  out and do so! Your writing taste has been amazed me.
  Thanks, quite nice article.

 155. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of area .

  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Studying this information So i’m glad to convey that I’ve an
  incredibly good uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I so much surely will make sure to don?t disregard this web site and give
  it a look on a continuing basis.

 156. Recently passed my CCNA, I studied from this training guide privided for free by itlibraries.

 157. Great this will help me a lot was what i was looking for. thankkksssss

 158. Hello! I just would like to give an enormous thumbs up for the great data you have here on this post. I will probably be coming again to your blog for extra soon.

 159. I have recently started a website, the info you provide on this website has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

 160. As soon as I noticed this site I went on reddit to share some of the love with them.

 161. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 162. It is really a nice and useful piece of info. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 163. Regards for this marvellous post, I am glad I found this web site on yahoo.

 164. I like this website its a master peace ! Glad I found this on google .

 165. Excellent web site. A lot of useful info here. I’m sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thank you on your effort!

 166. Hello there, just turned into aware of your weblog through Google, and located that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate when you proceed this in future. A lot of people can be benefited out of your writing. Cheers!

 167. My brother recommended I would possibly like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t believe simply how so much time I had spent for this information! Thanks!

 168. This unique content is pretty interesting. I may definately be coming back to your blog.

 169. I love reading through and I believe this website got some genuinely utilitarian stuff on it! .

 170. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this publish and if I could I want to counsel you few fascinating issues or tips. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to learn even more things about it!

 171. Attractive section of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing on your feeds or even I fulfillment you get admission to constantly rapidly.

 172. Hello very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?I’m glad to find numerous helpful information here in the publish, we’d like develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 173. Useful information. Lucky me I discovered your website accidentally, and I’m shocked why this coincidence did not came about in advance! I bookmarked it.

 174. Excellent goods from you, man. I have take note your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you’ve received right here, certainly like what you are saying and the way in which by which you are saying it. You’re making it entertaining and you continue to take care of to keep it sensible. I can’t wait to learn much more from you. That is actually a tremendous web site.

 175. I have read several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you set to create the sort of great informative web site.

 176. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “Not only is the universe stranger than we imagine, it is stranger than we can imagine.” by Sir Arthur Eddington.

 177. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.Any way I’ll be subscribing to your augment and even Iachievement you access consistently fast.

 178. Awesome write-up. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 179. Thanks for every other informative web site. Where else may I am getting that type of information written in such a perfect means? I have a project that I am just now running on, and I’ve been at the look out for such info.

 180. Good to see real expertise on display. Your contribution is most welcome.

 181. So with online credit report of psychic reading supplied right here you will surely knowexactly what needed aspects you had actually expired or dismissed that is actually resulting in hurdles or problems in growth of current lifestyle.

 182. I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I certainly love reading all that is written on your site.Keep the tips coming. I enjoyed it!

 183. I just want to tell you that I am very new to weblog and actually enjoyed your web site. More than likely I’m likely to bookmark your site . You really come with amazing articles. With thanks for sharing with us your website.

Leave a Reply